Author: | Category: Logistika |

Tatovi dobro vedo, da se v ogromnih tovonih vozilih nemalokrat nahaja vredno, če ne kar luksuzno blago in da ga je, včasih celo brez večjih tezav, na določenih točkah v transportni verigi mogoče ukrasti. Ni vedno potrebno, da se v vozilu nahaja visokotehnološki ali pa recimo tobačni izdelki, tudi preprosta živila znajo biti cilj tatov. V preteklosti smo v novicah lahko zasledili informacijo o kraji lešnikovega namaza (nutelle) pa tudi čokolade, ki se potem prodajata na črnem trgu. Neverjetno, kajne?

Tudi t.i. črne ovce v transportni panogi niso nič novega. Novo je to, da postajajo prevaranti vedno bolj predrzni. Njihovi triki so preprosti in hkrati prefinjeni. Zato je toliko bolj pomembno, da podjetja, ki se ukvarjajo s prevozom in logistiko ter njihovi zaposleni uporabljajo učinkovita sredstva ter ukrepe, da bi preprečili prevaro in krajo.

05_TIMOCOM-Service-TIMOCOM-Secure

 

Nekaj nasvetov za varen transport:

Vedno zahtevajte in preverite vso potrebno dokumentacijo (npr. zavarovanja) pooblaščenega prevozniškega podjetja/nalogodajalca. Pozanimajte se o identiteti napovedanega voznika, če le-ta ni vaš zaposlen.

Prevoz opravite z vozilom, ki je opremljeno z ustreznimi varnostnimi sistemi za to vrsto blaga, ki se prevaža.

Omogočite sledenje vozil s sistemi GPS. Pridobite si pristop do sistema za sledenje in imejte tovorno vozilo vedno pod nadzorom. Največja evropska prevozniška platforma TIMOCOM ponuja možnost spremljanja kar 150 različnih ponudnikov telematskih sistemov prek programa TC eMap®. Tudi slovenski ponudniki, kot na primer CVS mobile, so integrirani.

Varujte zaupne podatke med poslovanjem. Vse sodelavce v transportnem oddelku venomer šolajte in jih senzibilizirajte glede varnostnih podatkov.

Boditi previdni pri delu z novimi poslovnimi partnerji. Ali uporabljajo izključno brezplačne naslove e-pošte in jih je mogoče poklicati le na mobilni telefon? To niso dobri znaki…

Bodite previdni, če se razmerje med tovorom, potjo in ceno ne zdi “prav”.

Povprašajte konkretno o vrednosti tovora. Je le-ta visoka? V tem primeru dajte naročilo samo izkušenim partnerjem in venomer zahtevajte tudi pri njih uveljavljene varnostne strandarde.

Vozniki

Ne pogovarjajte se z neznanci o vaši namembni poti, kraju razklada in vrsti tovora, ki ga prevažate. Navidez prijateljski klepet o vašem prevozu lahko namreč pomeni dragocene informacije za prikrite tatove.

Vozila ne puščajte nenadzorovanega in si poiščite za vaše odmore dobro osvetljene in varovane parkirne prostore.

Ne vzemite s seboj štoparjev.

Po vsaki daljši zaustavitvi preverite vaš tovor in vozilo.

V primeru nepredvidenih odstopanj od namembne rute se vedno obrnite na svojega organizatorja prevoza/disponenta. Sumljive zaznave takoj javite najbližji policijski postaji.

Če objavljate transportne naloge na borzah tovora, se vedno prepričajte, da je uporabnik preverjen – pri podjetju TIMOCOM je to mogoče s pomočjo TIMOCOM ID številke – vnesete jo v sistem in če je podjetje aktivno/preverjeno, se bodo prikazali vsi podatki podjetja. Če ga ni -> previdno!!