Author: | Category: Prevozništvo |

The best way to survive a crash is not to crash. ~Volvo

Varnost igra zelo pomembno vlogo pri podjetju Volvo, kar je razvidno iz raziskovalnih dejavnosti podjetja in njihovega nenehnega nadaljnjega razvoja tovornjakov. Sedaj pa je podjetje svoje inovacijske aktivnosti na področju varnosti preusmerilo tudi na varnost ostalih udeležencev v prometu. Konkretno tistih, ki so najbolj ranljivi: kolesarjev.

Volvo je skupaj s švedskim start-up podjetjem razvilo razpršilec, ki se ponoči sveti, če nanj posveti luč avtomobila. 

Sprej LifePaint lahko kolesarji nanesejo na različne površine: oblačila, čelade, torbe ali kolo samo, kjer ostane približno teden dni. Možno pa ga je seveda tudi sprati. Tako je kolesar veliko bolj viden ponoči, saj zaradi nanešene barve iz spreja “zažari” (kot na sliki). 

Copyright Volvo Car Group

Copyright Volvo Car Group

Po podatkih z oglasa za LifePaint, je v Veliki Britaniji vsako leto v nesreče vpletenih 19.000 kolesarjev.

Tudi v Sloveniji stanje ni optimalno. Čeprav se je tukaj število voznikov osebnih avtomobilov, udeleženih v prometnih nesrečah, od leta 2003 do 2013 zmanjšalo za 61 %, se je število kolesarjev, udeležencev v prometnih nesrečah, povečalo za 9 %!

Trenutno je LifePaint mogoče dobiti le v Veliki Britaniji, kjer ga Volvo testira. Če bosta zanimanje za sprej in njegova prodaja uspešna, ga bodo prodajali tudi drugod.

Poglejte videoposnetek s podrobnostmi:

Kaj menite, je takšen sprej zmožen zmanjšati število nesreč s kolesarji?

Nekaj nasvetov policije za varno kolesarjenje: tukaj.

K sporočilu za medije: Volvo LifePaint