Author: | Category: Prevozništvo |

Prehrana, gibanje in počitek v hitrem vsakdanu v prevozništvu

Ali lahko nekdo živi zdravo življenje, je pogosto odvisno od vsakodnevne službe. Ko gre za ohranitev dobre kondicije, morajo predvsem vozniki tovornjakov živeti s številnimi omejitvami in izzivi. Dolgo sedenje, neredni obroki in različne izmene ter stres, osamljenost, strah itd. niso najboljši pogoji za dobro zdravje. Vedno več podjetij spoznava, da morajo izboljšati kakovost življenja svojih voznikov in vedno več podjetij se zaveda, da je to dolgoročna naložba.

Delovni pogoji vplivajo na zdravje zaposlenih in prav tako se zdravje odraža v njihovi delovni uspešnosti:

V primeru voznikov tovornjakov delovni pogoji niso najboljši: stalne vibracije, ki se prenašajo na telo, hrup, izmensko delo, nezadosten počitek, neredni obroki, naporni položaji sedenja na dolgih vožnjah itd. Pa ne le to. Tudi delovno okolje ni zdravo, saj vozniki vdihavajo ogljikov monoksid (CO), žveplov dioksid in druge škodljive pline. Le predstavljajte si, kako bi bilo, če bi to delovno okolje prenesli na službo v pisarni.


Delodajalci in zaposleni morajo združiti moči

Vsak med nami lahko sam določi, na primer, svoj življenjski slog, svoje prehranske navade in koliko se bo gibal. Toda raziskave kažejo, da številni vozniki tovornjakov ne vedo, kako bi lahko z malo truda storili nekaj koristnega zase in za svoje zdravje. Podjetja imajo priložnost, da ravno v tem pogledu podprejo svoje zaposlene. Vedno več podjetij svoje sodelavce poučuje o prehrani, telesni aktivnosti, nadzorovanju telesne teže ali o spalnih navadah. Nekateri delodajalci poskušajo reorganizirati delo in ustvariti delovno okolje, ki zahteva zdrav način vedenja. Prvi korak je uvedba rednih, podaljšanih odmorov, tako da se lahko voznik naje in poleg tega naredi nekaj lažjih telovadnih vaj. Ti ukrepi ne vodijo le k boljšemu zdravju zaposlenih, temveč se splačajo tudi podjetju. Manj odsotnosti zaradi bolezni voznikov tovornjakov lahko prihrani veliko stroškov za organizacijo poslovanja.

Vse to se morda sliši utopično, toda že obstajajo podjetja, ki z inovativnimi ukrepi skrbijo za zdravje svojih voznikov.

Jose Vicente, voznik tovornjaka v Španiji
Primeri raziskav

Prvi primer za to je belgijsko podjetje Van Dievel, ki ima 60 lastnih tovornjakov in zaposluje več kot 90 voznikov. Poleg tega k osebju spada tudi zdravnik, ki z vozniki vsako leto opravi preiskave. Podjetje je v sodelovanju z zdravnikom, zunanjim strokovnjakom za ergonomijo in osmimi vozniki razvilo program treninga in brošuro, da bi pokazali, kako lahko vozniki bolj zdravo delajo in se izognejo boleznim mišic in kosti.

Drugi primer je prevozniško podjetje Finlandia s projektom »Tim Truckers«, ki predstavlja »tovornjakarje brez težav«. Podjetje je tekom tega projekta razvilo program, ki s pomočjo internega zdravnika v podjetju prepozna zdravstvene težave voznikov. Takoj, ko težave odkrijejo in jih diagnosticirajo, zdravnik ponudi predčasen nasvet in voznika napoti k specialistu na ustrezne preiskave. Zdravnik v podjetju vozniku svetuje tudi po tem. Podjetje Finlandia je med drugim organiziralo tudi možnost kosila za voznike tovornjakov z izbiro zdravih jedi, da bi jedli bolj uravnoteženo prehrano, namesto da pojedo nezdravo hrano na hitro. Poleg prehrane ima pomembno vlogo tudi počitek. Zaposlena psihologinja načrtuje delovne izmene in poti, tako da imajo vozniki dovolj časa za počitek.

Ne le podjetja, tudi združenja skrbijo za zdravje voznikov tovornjakov, kot združenje »DocStop für Europäer e.V.«. Združenje je bilo ustanovljeno leta 2007 za boljšo medicinsko oskrbo na poti za vse poklicne voznike motornih vozil na evropskih prometnih poteh. Če se pri vozniku na poti pojavijo zdravstvene težave, lahko pokliče na telefonsko številko DocStop, ki deluje prek storitve ADAC Truck Service. Na kratko opiše svoje težave, pove, kje se trenutno nahaja in kam je namenjen, svetovalec pa mu pove, kje je najbližja lokacija DocStop in kje na njegovi poti se nahaja primerno parkirno mesto. Tam voznika obravnava zdravnik. Trenutno obstaja 535 lokacij DocStop po celi Evropi in skupno več kot 100 podpornikov in partnerjev, med njimi na primer podjetje TIMOCOM Soft-und Hardware GmbH.

Patient bekommt ein Rezept von der Arzthelferin

Na podlagi primerov vidimo, da lahko prevozniška podjetja in združenja veliko prispevajo k zdravju voznikov tovornjakov.  S temi ukrepi ravno v podjetjih ustvarijo boljše delovno okolje in pozitivnejši odnos do dela ter predvsem dosežejo občutek, da delodajalec skrbi za svoje zaposlene.

Kaj pa v vašem podjetju? Ali pazijo na zdravje zaposlenih in resno jemljejo to temo?