Author: | Category: Prevozništvo |

V Ljubljani je potekala strokovna okrogla miza na temo “varen in trezen” med vožnjo. Cilj: ozaveščati in informirati javnost o nevarnosti alkohola v prometu in razvoja ter krepitve sistemskega pristopa zmanjšanju zlorabe alkohola v prometu.

Projekt Safe & Sober (varen in trezen) zajema uvedbo t.i. alkoholne ključavnice, ki bi bila zmožna pijanemu vozniku preprečiti nadaljno vožnjo.

Statistični podatki so skrb vzbujajoči: Leta 2014 je v Evropski uniji v nesrečah, povezanih z vožnjo pod vplivom alkohola izgubilo življenje več kot 6.000 ljudi! V Sloveniji pa je prisotnost alkohola bila zabeležena pri vsaki tretji nesreči s smrtnim izidom.

Podatki podjetja Volvo kažejo, da je za kar 90 % prometnih nesreč kriva človeška napaka, kamor spadajo utrujenost, neprimerna hitrost, neuporaba varnostnega pasu in alkohol.

Alkoholna ključavnica deluje na ta način, da mora voznik najprej pihniti v napravo za merjenje, preden zažene motor. Če se izid nahaja znotraj dovoljene meje alkohola v sapi, naprava dovoli zagon motorja, v drugem primeru, ne.

Te ključavnice so že od leta 2005 del serijske dodatne opreme pri Volvu. Tri leta kasneje se je podjetje tudi uradno pridružilo projektu Safe & Sober.

Veliko število evropskih držav se že aktivno bori za zmanjšanje tveganja nesreč pod vplivom alkohola. Poljska, na primer, je lani postala ena od teh (poleg Belgije, Danske, Finske, Francije, Švedske in Nizozemske), ki v okviru rehabilitacijskega programa (in podpore sodišč) zahteva namestitev tovrstnih ključavnic pri voznikih, ki so v preteklosti bili zasačeni in kaznovani na podlagi vožnje pod vplivom alkohola.

Za uvedbo alkoholnih ključavnic se zavzema tudi Evropska komisarka za promet mag. Violeta Bulc, poleg predsednika Državnega zbora dr. Milana Brgleza, ministra za infrastrukturo dr. Petra Gašperšiča, direktorja Javne agencije RS za varnost prometa mag. Igorja Velova ter številnih drugih.

Po podatkih navedenih na spletu, naj bi infrastrukturni minister Gašperšič in direktor AVP Velov že napovedala, da bodo alkoholne ključavnice (po potrditvi sprememb zakonodaje) v Sloveniji uveljavljene že letos.

Kaj pa vi menite o uvedbi te naprave v Sloveniji?

 

Več informacij na to temo boste našli v sporočilu za tisk podjetja Volvo.