Author: | Category: Prevozništvo |

Mednarodna zveza za cestni prevoz, IRU, je sprejela nove smernice za varno uporabo borz prevozov

Mednarodna zveza za cestni prevoz

Mednarodna zveza za cestni prevoz

Spletne storitve za izmenjavo tovora in tovornih vozil, torej borze prevozov, predstavljajo po svetu nekje me 10 in 15 odstotkov dnevnega prometa v prevozniških poslih. V Sloveniji verjetno še več. Manjši in srednje veliki prevozniki ter špedicije lahko z njimi povečajo splošno obremenitev njihovih vozil in zmanjšajo število praznih vozil, predvsem praznih povratnih voženj; kar je v končni fazi tudi strategija varčevanja, saj se tako da prihraniti veliko nepotrebnih stroškov.

Da bi preprečili pojav »črnih ovc«, poskuse goljufij ali celo organiziran kriminal, se morajo vsi udeleženci v prevozništvu zaščititi pred napačnimi ali neveljavnimi dokumenti, neprejetimi plačili ali krajo tovora.

Pere Padrosa, namestnik predsednika IRU o tem pravi: »Borze tovora že dolgo niso več redkost, vendar obstajajo določena tveganja za uporabnike, le-ti pa so premalo informirani o tem, kako se izogniti tem tveganjem. Zaradi tega smo razvili smernice, v katerih zajemamo poslovne priložnosti, izzive, možne nepoštene poslovne trike in splošne varnostne ukrepe.«

Smernice IRU se vrtijo okoli pet glavnih točk:

  • Izbira zanesljive borze prevozov
  • Preverjanje poslovnih partnerjev
  • Preprečevanje napak pri izmenjavi informacij
  • Uporaba standardnih pogodb
  • Poročanje o goljufivih incidentih

Tudi glavni predstavnik podjetja TIMOCOM Marcel Frings, se je na posvetu IRU Goods Transport Council (CTM) v Ženevi, v svojem govoru poglobil v to kompleksno temo in predstavil TIMOCOMov obsežen varnostni paket. »Naš moto se glasi »Zaupanje je dobro, nadzor je boljši« in smo zelo ponosni na to, da lahko več kot izpolnjujemo kriterije IRU,« je povzel Fings.

Posvet IRU Goods Transport Council (CTM)

Več o mednarodni zvezi za cestni prevoz: www.iru.org

Več o podjetju TIMOCOM pa na: www.timocom.si