Author: | Category: Prevozništvo |

V kolikor še niste slišali za podjetje Uber in njegovo istoimensko storitev, potem ste verjetno eni izmed redkih. Gre za ameriško podjetje, ki je na trg vstopilo leta 2009 in koncept taksijev postavilo na glavo. Svoje storitve so najprej začeli ponujati v San Franciscu, nato so se razširili še v ostale ameriške države, danes pa ga je mogoče najti tudi v večini držav članic Evropske unije. Spomnimo, start up podjetje s pomočjo mobilne aplikacije povezuje iskalce prevoza in tiste, ki prevoz ponujajo (nepoklicni vozniki). Prednost takšnega prevoza je predvsem v ceni, saj je praviloma cenejši kot klasični taksi, obenem pa je čakanje krajše in izkušnja prijetnejša. Iskalec prevoza za prevoz zaprosi preko posebne aplikacije, ki jo mora naložiti na pametni telefon. Le-ta mora imeti GPS sprejemnik, vse ostalo aplikacija opravi sama. Po registraciji v sistem in vnosu podatkov bančne kartice lahko iskalec naroči prevoz. Aplikacija točno pokaže, kdo bo vaš voznik, kakšen avto vozi, izračuna pa tudi približno ceno prevoza. Vozniku ni potrebno plačati z gotovino, saj ima aplikacija vse informacije o vašem bančnem računu in se znesek avtomatsko odtegne. Tega sistema, pa čeprav so ga skušali uveljaviti že večkrat, v Sloveniji še vedno nimamo, saj bi to zahtevalo spremembo zakonodaje, česar pa v bližnji prihodnosti ni za pričakovati.

 

Vstop na trg transportne logistike

 

Podjetje Uber je v središču pozornosti praktično od ustanovitve, dobrih sedem let od svojih začetkov pa je vredno že več deset milijard evrov. Proti koncu leta 2016 so »po tihem« ustanovili tako imenovan Uber Freight, s katerim so vstopili v svet transportne logistike in poskrbeli za spremembo načina poslovanja na tem področju.

 

Kaj je Uber Freight in kako deluje z vidika voznikov?

 

Gre za zelo podobno zgodbo, kot so Uber taksi prevozi, le da je njen osnovni namen prevoz transportnega blaga. Uporabniki preko aplikacije spremljajo ponudbe za prevoze oziroma oddajo zahtevo za storitev. Aplikacija nato s pomočjo algoritma najde primerno prevozno podjetje. Uporabnik celoten postopek – sprejemanje naročila, nalaganja, prevoza ter dostave, ureja preko aplikacije in to brez posrednikov ter provizij. Podjetja lahko prevoz naročijo nekaj tednov vnaprej ali pa ga rezervirajo v istem dnevu. Cena prevoza zavisi od različnih dejavnikov – od razdalje, tipa vozila, lokacije …, vozniki pa so, kot navajajo pri Uberju, deležni takojšnjega plačila. Kot zanimivost – 24 % vsega tovora prevoz najde v samo 30 minutah.

 

V prvi vrsti je cilj storitve, ki jo ponujajo pri Uberju, poenostavitev postopkov. Registrirani uporabniki lahko za ponudniki oziroma iskalci prevoza brskajo na podlagi različnih referenc, kot so domača baza, vrsta tovora, lokacija … Podjetja, ki iščejo prevoze tako hitreje in enostavneje pridejo do preverjenih voznikov, vozniki pa lahko na pol prazno vozilo natovorijo do konca in še dodatno zaslužijo.

 

Uber Freight tudi v Evropi

 

Logistična industrija velja za nekakšno hrbtenico evropskega gospodarstva. Je ena najpomembnejših in najhitreje rastočih panog. Evropski logistični trg je vreden več 100 milijard evrov in je tretji največji na svetu, takoj za Kitajsko in ZDA. Kljub temu pa vozniki in dispečerji včasih potrebujejo več dni, da poiščejo in rezervirajo ponudnika prevoza tovora. Tako so »bolečine« evropskih prevoznikov enake kot ameriških, zato so se v podjetju Uber odločili, da po uspešnem lansiranju storitve in testiranjih v ZDA, koncept preslikajo in uvedejo tudi v Evropi.

 

Storitev Uber Freight je od meseca aprila na voljo na Nizozemskem, pred kratkim pa so ga vpeljali tudi v Nemčiji. Pričakujejo, da bodo s to storitvijo precej pripomogli težavi pomanjkanja voznikov, o kateri smo na našem bogu že pisali. Preberite TUKAJ. Podatki kažejo, da tudi v Nemčiji, podobno kot drugod po Evropi, resno primanjkuje voznikov. V naslednjih desetih letih naj bi se jih upokojilo okrog 40 %, kar bo povzročilo primanjkljaj kar 150.000 voznikov. To vrzel pa bi lahko zapolnili uporabniki storitve Uber Freight.

 

Kam še to lahko gre?

 

Uber Freight storitev je verjetno samo ena izmed prvih njihovih storitev na področju transportne logistike. V letu 2016 so namreč pri podjetju Uber kupili tudi startup podjetje Otto, ki razvija sisteme za samodejno vožnjo tovornjakov. Zato lahko pričakujemo, da bomo kmalu pisali tudi o tem.

 

Še nekaj zanimivosti o Uber Freight storitvi:

  • aplikacija je do meseca marca letos bila na pametne telefone in tablice naložena več kot 328.000-krat.
  • v zadnjem četrtletju so zabeležili kar 30.000 aktivnih uporabnikov.