Author: | Category: Logistika |

Valentinovo – dan ljubezni in zaljubljenih. 14.2. bo spet tako daleč. Milijoni vrtnic bodo kupljeni in predani ljubljenim osebam.

Od kod sploh prihaja ta tradicija? Cvetličarji naj bi imeli kar veliko vlogo pri tem. Razumljivo, saj se lahko iz leta v leto veselijo visokega prometa, ki je povezan s tem praznikom. Kako te vrtnice pozimi sploh pridejo do nas? Zagotovo ne iz sosedove tople grede!

Vrtnica potrebuje za rast in razvoj svetlobo, toploto in vodo. Svetloba in toplota pa sta pozimi v naših geografskih širinah bolj šibka. Zato se pot vrtnice prične na bolj toplih področjih. Največji izvozniki vrtnic so Kenija, Etiopija, Ekvador in Kolumbija. V povprečju se na Nizozemskem pretovori kar 9 milijonov rož na dan.

Romantična tovornjaka

Ampak zakaj morajo vrtnice pustiti za sabo tako dolgo pot, da bi pristale v naših vazah? Težava je ta, da bi stroški gojenja vrtnic v naših prostorih (v ogrevanih rastlinjakih) bili ravno tako visoki (in okolju škodljivi) kot če vrtnica raste v naravnem okolju in je potem prevožena še tisoče kilomterov. V nekaterih od zgoraj omenjenih državah je gojenje rož ključnega pomena za gospodarstvo. Tudi Fair Trade pečati postajajo vedno bolj popularni: porablja se manj vode in posli se upravljajo bolj učinkovito. Poraba vode se zmanjša. Pogoji za delo in plačlila pa se izboljšajo.

Vrtnice se nabirajo ročno, saj lahko le na ta način delavci zadanejo optimalen čas za žetev. Kar 50.000 ljudi se s tem ukvarja na plantažah okrog glavnega mesta vrtnic v Keniji, Naivasha. En vrt se vrsti za drugim okrog jezera Naivasha in v povprečju dnevno zapusti vsakega od teh vrtov kar pol milijona vrtnic. V sezoni porok, na valentinovo ali materinski dan, pa je le-teh še veliko več.

Potem ko so nabrali vrtnice, jih takoj zavijejo, postavijo v vedra z vodo in jih ohladijo na 5°C ter jih s tovornjaki odpeljejo na letališče, ki se nahaja 90 km proč. Tukaj jih potem transportirajo z jumbo letali v Evropo. Ko prispejo v Evropo, rastline dalje porazdelijo. Za prevoz pokvarljivega blaga (sem spadajo tudi rože) so razvili poseben proizvod Fresh/td, zaradi česar ni problematično za te vrtnice, da v roku zelo kratkega časa prepotujejo 8.000 km.

Vrtnica Valentinovo

Če se hladna veriga enkrat prekine, pa pride do težav. Saj ni več zagotovljeno, da bo vrtnica »peživela« teden dni v vazi. Rože morajo biti skladiščene pri 3-5°C , da se cvet ne odpre in da ga bakterije ne morejo napasti. Lastniki plantaž prejmejo dnevno od vsake žetve en šopek zaradi preverjenja kakovosti. Če šopek, ki so jim ga povrnili, preživi dlje časa kot šopek na ciljnem mestu, je to indikator za to, da je bila hladna veriga prekinjena. Le 10 minut sončne svetlobe zadostuje, da se rok trajanja zmanjša.

V letu 2011 je Lufthansa cargo transportirala približno 700 t vrtnic, kar pomeni okrog 30 milijonov rož!

Želimo vam prekrasno valentinovo!