Author: | Category: Prevozništvo |

TIMOCOMov barometer, ki prikazuje razmerje med ponudbami tovora in prostih vozil na največji evropski prevozniški platformi, je v zadnjem četrtletju leta 2016 nepričakovano zabeležil več tovora kot tovornih vozil, namreč 53:47!

Po podatkih TIMOCOMa je to prava “mala senzacija,” saj sicer v tem času leta situacija na prevozniškem trgu izgleda drugače.

Transportni barometer TIMOCOM

TIMOCOMov prevozniški barometer: Trimesečni presežek tovora tudi v 4. četrtletju

Najprej na začetek: Tretje četrtletje se je zaključilo z najvišjo vrednostjo leta in četrtletja, kar z 61-odstotnim deležem tovora. Takrat je glavni govorec podjetja TIMOCOM, Marcel Frings napovedal zlato jesen. In imel je prav. Oktobra 2016 je 59 % ponujenega tovora stalo nasproti 41 % prostih kapacitet tovornih vozil.

Ostalo je vprašanje, ali bo potem november padel tako kot prejšnja leta. Zaradi bogate jeseni se je delež tovora v novembru 2016 obdržal pri 50 %. Izredno zanimivo pri tem: to je kar dvanajst odstotnih točk več tovora kot leta 2014 in 2015. Kako je to mogoče? So bili ljudje v preteklem letu aktivnejši in so že prej mislili na božične nakupe? Potrošnja se je nadaljevala tudi v mesecu decembru, takrat se je obseg tovora še povečal na 51%.

Frings razlaga: »Ker je bil konec leta brez snega, so lahko blago prevažali brez vremenskih težav. Poleg tega tekoči delovni procesi niso bili moteni zaradi delodajalcem prijaznih praznikov.«

Kako pa izgledajo obeti za 2017?

Frings ostaja optimističen: »Po napovedih bo tudi leto 2017 leto rasti. Kljub temu obstajajo tveganja, kot so prihajajoče volitve na Nizozemskem, v Franciji in Nemčiji ter splošni politični razvoj. Velja počakati in videti, ali bo to vplivalo na delovanje gospodarstva

Več informacij je na voljo v sporočilu za tisk na spletni strani podjetja TIMOCOM.

Priporočamo za branje naslednji članek: