Author: | Category: Prevozništvo |

Koliko je blaga in koliko prevoznih kapacitet?

Ponudnik vodilne evropske borze tovora ima pri 450.000 ponudbah tovora in vozil dnevno(!) na razpolago ogromno število podatkov glede potreb po tovornih vozilih. Nenazadnje je to tudi indikator gospodarskega stanja: Če je potreb veliko, se proizvaja veliko, če jih je malo, je proizvodnja tudi manjša.

S pomočjo teh podatkov so razvili Transportni barometer, katerega informacije analizirajo vsako četrtletje.

Transportni barometer: presežek tovora tudi v 3. četrtletju

Transportni barometer: presežek tovora tudi v 3. četrtletju

Za tretje četrtletje so prišli do sledečih informacij:

Delež tovora na borzi je bil skoraj popolnoma enak deležu praznih vozil; teoretični optimum torej!

Zaradi poletnih mesecev je bilo pričakovati, da bo delež tovora manjši – kot je to ponavadi v tem času. A ne letos – takšnega stanja ni bilo videti od leta 2011!

No, avgusta se situacija ni nadaljevala, praznih vozili je bilo več kot blaga za prevažati – barometer je pirkazoval razmerje 45:55. Septembra se je spet vse spremenilo, kar celih 55:45 je prikazal barometer.

Glavni predstavnik podjetja TIMOCOM, Marcel Frings, se sprašuje “[…]ali bo trenutna situacija beguncev vplivala na gospodarstvo in na prevozniško branžo. V kolikšni meri bo nadzor na mejah oviral pretok prevozništva? V kolikšni meri bosta skrb in podpora za begunce ohromili politiko? […]” – Vse to so teme, ki bodo v zadnjem četrtletju letošnjega leta vplivale na stanje v gospodarstvu in s tem povezano stanje v prevozništvu.

Več informacij v sporočilu za medije podjetja TIMOCOM: http://www.timocom.si/Novice/Izjava-za-tisk?artikelid=5583