Author: | Category: Prevozništvo |

Razmerje med ponudbami blaga za prevoz in vozili na evropskih cestah je po podatkih TIMOCOMovega transportnega barometra bilo nepričakovano. Razlogi za to morda ležijo v dokaj šibkem gospodarskem stanju, begunski krizi in konjunkturnem vzdušju, ki se je ob koncu leta ohladilo.

Razmerje v zadnjem četrtletju je znašalo 46:54. Zahvaljujoč ogromnemu številu podatkov, ki jih zbirajo na podlagi objav v transportni borzi TC Truck&Cargo® (do 500.000 ponudb dnevno), je prevozniški barometer močan instrument za prikaz stanja v panogi ter celotnem gospodarstvu.

Razmerje 46:54 pomeni torej preseg praznih vozil – kapacitet je bilo več kot blaga za prevoz. Po besedah TIMOCOMa je to “daleč za pričakovanji”.

Sredina četrtletja je pokvarila bilanco, saj se je meseca novembra delež tovora znatno zmanjšal, namreč za celih 11 odstotnih točk. Takšnega upada ni bilo videti od leta 2011. Pričakovali pa so nekaj povsem drugega: “[Ta situacija] ponovno dokazuje, kako dinamična je v resnici prevozniška in logistična branža,” si je stanje razlagal glavni predstavnik TIMOCOMa, Marcel Frings.

“Zlata jesen” – tokrat ne

Zakasnitev nakladalcev in proizvajalcev z božičnimi posli se je pozitivno odrazila na rezultate meseca decembra, takrat se je delež tovora povečal kar za 13 odstotnih točk, takšnega konca leta niso doživeli odkar spremljajo podatke prek barometra. Tako se je december zaključil z razmerjem 51:49.

Napovedi za leto 2016 s strani strokovnjakov pa lahko preberete tukaj: Prevozniški barometer: zgodovinski zaključni finiš v zadnjem četrtletju.