Author: | Category: Prevozništvo |

Nova prepoved v Franciji, v Sloveniji ohlapen(?) zakon

Francija je napovedala, da voznikom (kot tudi kolesarjem), od 1. julija dalje ne bo dovoljeno uporabljati slušalk med vožnjo. Ob neupoštevanju novega pravila, vozniki tvegajo 135 €. Po višini globe gre za približno istovrstno kazen kot v Sloveniji pri vožnji brez privezanga varnostnega pasu, ali prehitevanju po desni strani.

Francosko Ministrstvo za notranje zadeve je poudarilo, da je potrebno izboljšati pozornost za volanom, saj je v Franciji eden od desetih smrtnih primerov povezan z uporabo mobilnega telefona.

Prepoved pomeni, da je edini način za uporabo telefona med vožnjo v Franciji uporaba zvočnika.

“Ne moremo zanikati, da uporaba slušalk med vožnjo moti koncentracijo voznika. Saj to pomeni, da voznik dejansko uporablja mobilni telefon, ali zato da pokličete številko ali da odloži,” je povedal Pierre Chasseray, ki vodi francosko organizacijo 40 Million d’Automobilistes, za spletni portal “The local”.

Chasseray trdi, da je veliko varneje, če vozniki uporabljajo slušalko bluetooth, s pomočjo katere je telefon mogoče aktivirati z glasovnimi ukazi.

Bluetooth

Bluetooth, varnejša opcija (Photo by Emile Wamsteker for Chevrolet)

Kakšna pa je situacija v Sloveniji?

Vozniki v Sloveniji ne smejo uporabljati slušalk ali telefona, če te naprave zmanjšajo njegovo slušno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. (Tudi poslušanje radia s takšno glasnostjo, ki bi onemogočila normalno slušno zaznavanje je prepovedano.) Vendar voznik sme med vožnjo telefonirati, če ima vgrajeno napravo za prostoročno telefoniranje, pravi Zakon o pravilih cestnega prometa.

V Sloveniji je globa sicer malo manjša kot v Franciji in znaša 120 €.

Vendar je uporaba slušalk nevarna tudi pri prostoročnem telefoniranju. Voznik že zaradi telefoniranja ne spremlja dogajanja aktivno, slušalke pa mu še dodatno onemogočajo zaznavo drugih, v določenem trenutku pomembnih zvokov, ki bi ga lahko opozorili na neobičajno dogajanje pri vožnji, pojasnjuje za Delo Brane Legan iz Centra varne vožnje AMZS na Vranskem.

Je zakon v Sloveniji nenatančen?

Zanimivo pa je, kaj se je neki voznici zgodilo v Sloveniji. Uprabljala je namreč slušalko bluetooth in bila kaznovana s 120 €. Mestni redarji so ji “s svojega miniračunalnika […] natisnili člen zakona, po katerem da je uporaba slušalke prepovedana,” je povedala za portal “Zurnal24”.

Obrazložitev ministrstva za infrastrukturo, ki je odgovorno za vsebino Zakona o pravilih cestnega prometa: “Če je mogoče slušalko upravljati prostoročno (na primer z glasovnimi ukazi), spada med naprave za prostoročno telefoniranje,” poroča “Zurnal24”.

Zanimivo!