Author: | Category: Prevozništvo |

Voznike, ki med vožnjo uporabljajo mobilni telefon, vidimo vsak dan. In čeprav vsi vemo, kako nevarno je to početje za volanom in kako visoke so zagrožene kazni, pa je treba na tem področju še marsikaj postoriti. Zato ni odveč opozoriti na posledice, ki jih lahko ima takšna neprevidnost za volanom.

Vozniki se ne bojijo posledic uporabe mobilnega telefona med vožnjo

Uporaba mobilnega telefona med vožnjo – poleg prevelike hitrosti in vožnje pod vplivom alkohola – velja za enega najpogostejših vzrokov prometnih nesreč. Raziskava Evropski barometer za odgovorno vožnjo ustanove VINCI Autoroutes razkriva, da 97 % voznikov sicer meni, da je pošiljanje ali sprejemanje sporočil za volanom nevarno, vendar hkrati kar vsak četrti priznava, da to počne tudi sam. Poljska je pri tem pod evropskim povprečjem: tveganj se zaveda 93 % anketirancev. Kljub temu je vsak tretji anketiranec potrdil, da med vožnjo občasno napiše kratko sporočilo. Več kot polovica sodelujočih v anketi priznava, da za volanom tudi telefonirajo, številni vozniki pa za to ne uporabljajo naprave za prostoročno telefoniranje (27 % v EU, toda kar 47 % na Poljskem). In zakaj se je potrebno resnično zamisliti: Ti odstotki se v primerjavi s prejšnjimi leti večinoma povečujejo. Ali se nismo še ničesar naučili?

Kaj odvrača pozornost voznika od dogajanja na cesti?

Podatki kažejo tudi, da večina pošilja kratka sporočila v avtomobilu izključno v zasebne namene. Vendar pa avtorji Evropskega barometra za odgovorno vožnjo opozarjajo, da pozornosti voznikov med vožnjo ne odvračajo le kratka sporočila SMS:

  • 43 % voznikov vnaša podatke v navigacijski sistem kar med vožnjo;
  • 22 % voznikov pošilja informacije drugim voznikom prek aplikacij na pametnem telefonu ali prek naprave za podporo vozniku;
  • 11 % voznikov za volanom bere časopis ali druge tiskovine (npr. zemljevid).

Kako uporaba mobilnega telefona za volanom vpliva na varnost?

Kot piše revija Informator za voznike avtomobilov poljskega Nacionalnega inšpektorata za delo (PIP), se zaradi uporabe mobilnih naprav med vožnjo poveča tveganje prometne nesreče za kar štirikrat. Ena od avtoric v »Informatorju« nadalje pojasnjuje, da že kratek pogled na mobilni telefon (da na primer preverimo, od koga smo ravnokar prejeli kratko sporočilo) traja približno 5 sekund – pri hitrosti 90 km/h v tem času prevozimo kar 125 metrov! Kot nadaljuje članek:

Že če voznik na sporočilo odgovori s samo eno besedo, se podaljša njegov odzivni čas, počasneje zaznava nevarnosti na cesti, je pogosteje udeležen v nesrečah ali skorajšnjih nesrečah, se slabše drži voznega pasu (odmikanje od središčne črte) in teži k upočasnitvi vožnje ter povečanju razdalje do vozila pred seboj.

Po podatkih instituta za cestni promet iz leta 2014 je uporaba mobilnega telefona za volanom vzrok vsake četrte prometne nesreče. In ne gre pričakovati, da bi se vozniki v novih statistikah bolje odrezali. Prav nasprotno: Mobilne naprave niso le vedno bolj priljubljene in razširjene, temveč tudi tehnološko vedno naprednejše – in vsebujejo vedno več »motenj« za uporabnike. Raziskave znanstvenikov v ZDA in Veliki Britaniji so denimo pokazale, da voznik, ki med vožnjo za hip pogleda na mobilni telefon ali tablico, za varnost v cestnem prometu predstavlja enako veliko nevarnost kot nekdo, ki vozi z 1 promilom alkohola v krvi. Po podatkih raziskave, ki jo je naročil poljski Nacionalni svet za varnost v cestnem prometu, najpogosteje uporabljajo mobilni telefon med vožnjo avtomobila osebe, stare od 25 do 60 let. Omeniti velja, da večina poklicnih voznikov spada prav v to starostno skupino.

Kaj grozi voznikom, ki med vožnjo pošiljajo kratka sporočila?

V najslabšem primeru se takšna nepozornosti konča s smrtjo ali z najhujšimi telesnimi poškodbami – pri vozniku samem ali pa pri drugih udeležencih v prometu. V najboljšem primeru je potrebno plačati globo. V skladu z veljavnim seznamom glob grozi voznikom, ki med vožnjo uporabljajo telefon in za telefoniranje držijo v roki slušalko ali mikrofon,  globa v višini 200 zlotov (pribl. 47 evrov). To je ena najnižjih glob v industrijskih državah. Za primerjavo: V Nemčiji je za takšen prekršek zagrožena globa od 100 do 200 evrov, če voznik zaradi uporabe mobilnega telefona povzroči trčenje, pri katerem nastane materialna škoda. V Franciji voznika oglobijo s 135 evri že, če med vožnjo v roki samo drži mobilni telefon. V avstralski zvezni državi Novi Južni Wales je oblast napovedala, da bo globe za omenjene prekrške dvignila na 457 avstralskih dolarjev (pribl. 275 evrov).

Kako je torej najbolje ravnati z mobilnim telefonom ali tablico med vožnjo?

Strokovni nasvet policije je povsem kratek in jedrnat: Napravo je najbolje kar povsem izklopiti ali pa je vsaj ne uporabljati med vožnjo.