Author: | Category: Prevozništvo |

Kaj je dejansko pomembno pri izbiri borze tovora?

Dandanes je na tržišču programskih oprem oz. spletnih strani, ki ponujajo razmenjavo blaga na eni strani in vozil na drugi, veliko. Obstajajo manjše borze, ki so specializirane na določeno vrsto prevozov/blaga, pa tudi vodilne evropske borze, ki imajo več tisoč uporabnikov. Katera je torej tista taprava za prevozniško podjetje? Kaj so glavni kriteriji pri izbiri?

Dejstvo je, da je v današnjih časih nesmiselno poslovati brez pomoči takšnih dodatnih možnosti varčevanja stroškov, kot to ponujajo borze tovora. Če je prevozniško podjetje uspešno pri svojem poslovanju, ima zagotovo nekje okoli 80% svojih prevozov dolgoročno dogovorjenih. No, lahko pa ima vseeno še 20% kapacitet ali pa povratnih voženj, ki bi brez uporabe borz tovora morda bile prazne.

Kako torej izbrati tisto borzo, ki bo najprimernejša?

Katera je taprava?

Katera je taprava? Copyright @Zoe

En kriterij je na primer število obstoječih uporabnikov neke borze. Večje kot je to, lahko sklepamo, da se je borza med uporabniki uveljavila. Vendar je v tem primeru potrebno biti pozoren in se vprašati: zakaj ima ta borza veliko uporabnikov? Je morda brezplačna? Morda zato, ker ne preverja svojih uporabnikov in se lahko vsako podjetje (ali pa celo fizična oseba) prijavi? Drugo vprašanje je: od kod prihajajo njeni uporabniki? Gre za bolj regionalno zadevo ali so uporabniki iz vse Evrope? Najpomembnejše vprašanje pa je vsekakor: koliko ponudb objavlja to število uporabnikov?

Primer kalkulacije za borzo TC Truck&Cargo® podjetja TIMOCOM, ki ima 100.000 uporabnikov: Na spletni strani oglašujejo z informacijo, da je dnevno na borzi objavljenih 450.000 ponudb, to pomeni 4,5 ponudb na uporabnika. To število že poda konkretnejšo sliko.

Drugi zelo pomemben kriterij pa sta varnost in zanesljivost. Vsaka borza mora ponujati nekakšen “varnostni paket”, ki obsega natančen pregled potencialnega uporabnika, nenehen nadzor obnašanja uporabnikov kot tudi pravno pomoč, če pride do težav pri poslovanju med uporabniki. Tudi tehnična zanesljivost mora biti zagotovljena: varstvo podatkov in dosegljivost platforme.

Nenazadnje pa se izplača pozanimati tudi o tem, katere dodatne funkcije nudijo ponudniki borz tovora: možnost klepeta med uporabniki? (Le-ta prihrani čas in stroške telefoniranja v tujino!) Možnost izmenjave dokumentov? Možnost kalkulacije stroškov prevoza? Imenik s kontaktnimi podatki uporabnikov? Ali podjetje ponuja podporo strankam?

Vse to so pomembni kriteriji pri izbiri borze tovora. Bodite previdni in ne dopustite praznih kamionov na cestah!