Author: | Category: Prevozništvo |

Vlada je sprejela nov sistem cenovne politike cestninjenja avtocest

Vlada je sprejela nov sistem cenovne politike cestninjenja avtocest

Letna vinjeta za osebna vozila se je s 95 € podražila na 110 €, cene tedenskih in mesečnih vinjet pa ostajajo nespremenjene. S prihodnjim letom bo vlada uvedla posebno vinjeto za lahka gospodarska vozila, ki bo stala 220 € (letna), 80 € (mesečna) oz. 40 € (tedenska).

Avtoprevozniki z novim sistemom cenovne politike cestninjenja avtocest, niso zadovoljni.

“Z vlado smo se pogajali, a se nismo do konca izpogajali. Država je to naredila enostransko,” je izjavil predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Andrej Klobasa.

Domači avtoprevozniki so zaradi podražitve cestnine za tovorna vozila zahtevali, da se jim del sredstev vrne v obliki subvencij za okolju prijazna vozila in drugih popustov ter da se jim ekološka taksa vrne ob nakupih goriva skozi vračilo trošarine.

Klobasa opozarja, da bi potrebovali za subvencije 11 milijonov evrov, na koncu so zahtevali šest milijonov evrov, vlada pa je pristala na štiri milijone evrov, kar za avtoprevoznike ni dovolj.

“Da predstavniki naše države govorijo, da je Slovenija po cestnini najbolj poceni država v tranzitu, je seveda laž. Ali vsi uradniki govorijo neresnico ali pa nimajo znanja,” je dejal Klobasa ter dodal, da je Slovenija v Evropi po kilometru druga najdražja država. “Slovenski prevozniki tega ne moremo prenesti.”

Klobasa ni napovedal, kaj bodo avtoprevozniki storili, če ne bodo dosegli svojih zahtev. Bodo odpuščali ali bodo protestirali? Bomo videli…

Več o tej temi: Avtoprevozniki bodo razmislili o ukrepih zaradi podražitve cestnin