Author: | Category: Tehnologije |

Tehnologija je v neprestanem razvoju in svoj velik vpliv kaže tudi pri načinih poslovanja po svetu. Potrošniki smo se kar hitro navadili na dejstvo, da lahko željen izdelek naročimo peko spleta in ga že čez par dni pričakujemo na pragu našega doma. Logistični velikani, kot je na primer trgovsko podjetje Amazon, so svojo prodajno pot izpopolnili do te mere, da lahko stranke ponekod naročen paket dobijo le v nekaj urah. To pri konkurenčnih podjetjih seveda ustvarja pritisk. Na srečo je visok tehnološki razvoj, tudi na področju dobavnih verig in logistike, močno povečal produktivnost in zmanjšal stroške ter pojavljanje napak. Na trgu so se pojavili vrhunski gadgetsi, ki delo v logistiki še dodatno olajšajo. Vas zanimajo kateri?

 

Velike koristi ponuja uporaba robotov

 

Glavna prednost, ki jo nudi uporaba robotov, je dejstvo, da lahko le ti ustvarijo delovno silo brez omejitev, ki v podjetju ne ustvarja dodatnih stroškov. Pokojnine, plačilo nadur, strogo upoštevanje delovnih urnikov, pavze in drugi dejavniki so tako stvar preteklosti. Vsekakor se močno poveča tudi učinkovitost. Roboti lahko prihodne in odhodne pakete razvrstijo veliko hitreje, ih porazdelijo po primernih policah ali zabojnikih ter hkrati preverijo, ali je na paketu kakšna napaka in poškodba, ki bi sicer povzročila, da bi se paket čez nekaj dni vrnil v sistem in tako povzročil zamudo.

 

Roboti nudijo tudi številne zmožnosti, ki jih ljudje sami preprosto ne moremo opraviti. Človeški viri zelo težkih predmetov ne bi mogli dvigniti brez pomoči različnih naprav. Prav tako paketov ne bi mogli sami postaviti na visoke police ali pa jih premakniti iz kakšnih manjših, težko dosegljivih prostorov.

 

Roboti nudijo koristi pri skoraj vsakemu aspektu logistike. Samo vozeči roboti bodo kmalu postali stalna praksa pri dostavljanju paketov. Številna start-up podjetja, kot so britanski Starship Technologies, že uspešno razvijajo prototipe. Tehnologija je podobna tisti, ki je v uporabi pri samo vozečih avtomobilih, vsebujoč senzorjev, računalniških sistemov vida in GPS sistemov. Te robotu omogočajo, da lahko v roku 5-30 minut prepotuje več kot 3 kilometre. Pri DHL-u (Deutsche Post Group) so v svojih skladiščih pričeli uporabljati t.i. kolaborativne robote, ki zaposlenim pomagajo pri pakiranju in popisih. Roboti so oblikovanih iz robotskih rok in ekranov ter opremljeni z zapletenimi vidnimi sistemi, senzorji in strojnim učenjem.

 

Kot izredno uporabni so se izkazali sistemski roboti Amazon KIVA, ki hitro polzijo med številnimi skladiščnimi policami in predeli, zlagajo pakete ter jih hitro dostavljajo delavcem. V skladiščih kitajskega Alibaba lahko opazimo podoben scenarij, saj tam roboti opravijo kar 70 % dela. V poslovnem svetu, kjer elektronsko poslovanje narašča izredno hitro, ti roboti močno povečujejo učinkovitost in hitrost dela.

 

Zmeraj bolj pogosta je uporaba dronov

 

Droni so sprva služili le za nadzor v vojski in obrambnem sektorju, kasneje pa se je njihova uporaba razširila še na preostala, bolj splošna področja, kot je zabavna industrija, fotografija in tudi gasilstvo. Sedaj so se droni izkazali kot izredno uporabni tudi na področju logistike. V logističnem skladišču lahko naredijo popis, transportirajo blago po zraku ali pa so v uporabi zaradi varnostnih ukrepov. V Združenih državah Amerike so pričeli testirati celo dostavljalne drone, ki bi naročene pakete dostavili kar do končnega uporabnika.

Večina strokovnjakov meni, da je uporaba brezpilotnih dronov v logistiki lahko izredno koristna. Ponuja namreč številne prednosti:

 

  • Zagotavlja prihranke pri stroških distribucije.
  • Omogoča veliko hitrejše dostave.
  • Omogoča doseganje težje dostopnih območij.
  • Zmanjšuje količino mestnega prometa in s tem tudi CO2 emisij.
  • Pomaga pri nadzoru zalog in premikov znotraj samega skladišča.
  • Droni so ves čas na voljo: delujejo lahko 24 ur dnevno, 365 dni na leto.

 

Zanimiva novost so pametna očala

 

Zagotovo se spomnite pametnih očal, ki jih je tehnološki gigant Google pred leti predstavil publiki. Dandanes je ponudnikov pametnih očal veliko več (na primer Vuzix, Recon, Google in drugi). Veliko izmed njih pa se je osredotočilo na izdelavo očal prav v industrijske namene, kot je proizvodnja, logistika nabavnih verig in terenske storitve.

 

V distribucijskih centrih ta očala odpirajo pot do novih izbirnih procesov, ki zajemajo vizualne znake in razširjeno realnost v večmodalni in prosti delovni potek, ki vključuje tudi skeniranje in prepoznavanje glasu. Nekaj distribucijskih podjetij v Združenih državah Amerike in Evropi je tovrstna pametna očala že apliciralo v svoje delovne procese in nad rezultati so bili navdušeni. Žal pa popolnoma dovršena očala, ki zajemajo tudi razširjeno realnost, zaenkrat še niso v prostem dosegu vseh distribucijskih podjetij.

 

Pametna očala so v logistiki zanimiva prav zaradi sposobnosti skeniranja glasovnih ali črtnih kod. Nekatera omogočajo tudi Bluetooth povezavo za bolj učinkovito optično branje. Nekatera pametna očala se opirajo na mikro-zaslon oziroma t.i. »heads up display«, pripet v rob vidnega polja, medtem ko druga zagotavljajo razširjeno realnost v kateri lahko očala projicirajo prosojne vizualne podatke naravnost v terenski pogled.

 

Seveda je gadgetov oziroma uporabnih naprav na področju logistike še veliko več. S hitrim tehnoloških razvojem so v poslovni svet vsak dan vpeljane inovacije, ki močno olajšajo popolnoma vsak proizvodni, distribucijski ali pa prodajni proces. Že samo z uporabo različnih robotov, dronov in pametnih očal, sta se na področju logistike učinkovitost in hitrost dela neverjetno povečala, močno pa so se zmanjšali stroški, ki bi sicer nastali v procesih dobavnih verig.