Author: | Category: Prevozništvo |

TIMOCOMov transportni barometer je v letu 2013 bil manj “skokovit” skupno pa je kazal nekoliko višji nivo kot v letu pred tem.  Z razmerjem med tovorom in tovornimi vozili 49:51 v zadnjem četrtletju je sicer obstajal majhen presežek kapacitet, toda delež tovora je bil za štiri odstotne točke višji od primerljivih vrednosti prejšnjega leta.

S tovorom bogata jesen

Novembra je TIMOCOMov transportni barometer kazal razmerje med tovorom in tovornimi vozili 48:52. Na prvi pogled se je delež tovora še vedno manjšal, toda Marcel Frings, glavni predstavnik podjetja TIMOCOM, v tem vidi pozitiven razvoj: »Pri opazovanju številk moramo pomisliti na to, od kod prihajamo. V preteklem letu je transportni barometer meseca novembra kazal razmerje 38:62 in povzročil slabo predbožično razpoloženje med ponudniki prevozniških storitev po vsej Evropi. Če smo zdaj deset odstotnih točk nad tem, potem je to izrazit korak v pozitivno prihodnost.«

TIMOCOMov transportni barometer v zadnjem četrtletju prikazuje optimističen konec leta

TIMOCOMov transportni barometer v zadnjem četrtletju prikazuje optimističen konec leta

Lahko rečemo, da je bilo poslovanje jeseni uspešno – trgovine so bile že predčasno napolnjene za božič in na sredini decembra je bilo na cestah po Evropi še vedno veliko tovornjakov z darili. To je privedlo do za ta »praznični mesec« dobrega razmerja med tovorom in tovornimi vozili 47:53.

Pozitivni razvoj se nadaljuje

Leto 2013 se bo v zgodovino zapisalo kot še eno leto konsolidacije v smeri razmaha gospodarstva. Skupno razmerje med tovorom in tovornimi vozili je v tem letu znašalo 47:53 in je bilo torej boljše kot razmerje leta 2012 (45:55). Frings še naprej ostaja optimističen glede prihodnosti: »Trenutno izhajamo iz nadaljnjega izboljšanja na evropskem prevozniškem tržišču. Za zanesljive napovedi je seveda še prezgodaj, toda na splošno bo šlo še naprej navzgor. Ali se bo to zgodilo že v prvem četrtletju leta 2014 je odvisno od tega, koliko bo zima negativno vplivala na poslovanje.«

Če bo zima v prihajajočem letu pokazala svoje zobe, lahko pričakujemo še nekaj ozkih grl. Toda potem bo pot prosta za več tovora in več naročil prevozov.

Več informacij o TIMOCOMu in prevozniškem barometru lahko najdete na www.timocom.si