Author: | Category: Prevozništvo |

V mesecu juliju je bilo v slovenskih medijih ponovno zaslediti željo Avtoprevozniške zbornice po avtocestni policiji. Po informacijah iz sporočila za tisk zbornice imamo „alarmantno“ stanje na slovenskih avtocestah predvsem z aspekta „zastarelega, prezapletenega in za panogo škodljivega predpisanega okolja“; tudi varnost v prometu naj bi se z leti slabšala.

Prošnja spominja na situacijo iz leta 2013. Takrat je iz podobnih razlogov prišlo do debate o možni avtocestni policiji po vzoru, na primer, Nemčije.

Agencija za varnost si je takrat predstavljala stalno razpoložljivo policijo in ustrezno opremljena in zmogljiva vozila (videoposnetek intervjuja), da bi s pomočjo avtocestne policije zmanjšali število kaznivih dejanj in mrtvih na cestah ter preprečevali prevelike hitrosti, vožnje v napačno smer ter obračanje.
Takrat je bilo govora o 120 policistih, 3 milijonih evrov, in zaživetju v dveh letih. Torej letos.

Danes, dve leti kasneje, ostaja pri enakih razlogih za željo po avtocestni policiji.

Autobahnpolizei

By Hundehalter (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 4.0-3

Dodatno pa se letos še bolj osredotočajo na poklicne voznike in avtoprevoznike, saj je avtoprevozništvo „ožilje gospodarstva“ in „kritična infrastruktura države,“ zakaj država tudi soodgovarja za izboljšanje stanja. Slovenski avtoprevozniki morajo namreč ostati konkurenčni, medtem ko je voznikom tovornjakov potrebno omogočiti varno in zdravo opravljanje poklica.

“Improvizacija in lahkomiselnost odpade. Zadnji primer nezgode na avtocesti jasno kaže na to, kam lahko pripelje nestrokovna, nepravilna in nekorektna obravnava voznikov,” izhaja iz sporočila. (Tukaj je govora o tragični smrti romuncev, ki so sedeli v avtomobilu, ki je stal na počasnem pasu in je vanj trčilo tovorno vozilo. Tudi voznik tovornjaka si je, (verjetno) zaradi šoka, kasneje vzel življenje.)

  • Kaj menite? Je avtocestna policija smiseln ukrep za izboljšanje stanja na slovenskih cestah?
  • Kaj pravite na to, da gospod v videoposnetku vozi brez varnostnega pasu medtem ko govori o varnosti na cestah?
  • Tisti, ki ste veliko na poti: se vam zdi stanje na avtocestah v tujini (predvsem bolj severno in zahodno) boljše?

Vir: http://www.demokracija.si/slovenija/avtoprevozniska-zbornica-za-vzpostavitev-avtocestne-policije