Author: | Category: Logistika |

Različne vrste tovora s seboj prinašajo različne logistične izzive in vidike, ki jih je treba upoštevati. Kljub temu pa imajo nekaj skupnega:  Zanesljivost je bistvenega pomena.

Pri logistiki pokvarljivega tovora, kot sta na primer sadje in zelenjava, sta nujna maksimalna natančnost in profesionalni pristop. Dobavitelji se morajo odzivati fleksibilno in včasih prepeljati »samo« nekaj palet namesto polnega naklada. Poleg tega želijo stranke pogosto slediti svojemu blagu tudi na spletu. Tudi kemična industrija mora upoštevati občutljivost svojih izdelkov ter jih dostaviti v želenem času in kakovosti. To je le nekaj izzivov v prevozništvu, s katerimi se je potrebno spopadati pri vsakodnevnem poslovanju. Pogovarjali smo se s podjetjem Germans Barri iz Španije, strokovnjakom za sveža živila, ter z nemškim proizvajalcem kemičnih izdelkov MC-Bauchemie, da bi izvedeli, kako se spopadajo z izzivi na področju prevozništva.

 

Izziv št. 1: Močna nihanja v obsegu in ciklih naročil

Največji izziv za ponudnika sadja in zelenjave Germans Barri so nihanja v obsegu in ciklih naročil, ki jih oddajajo njihove stranke. Pri podjetju Germans Barri ne izvažajo le svojih izdelkov v vse evropske države, temveč vsako leto transportirajo skupno kar 150 milijonov kilogramov svežega blaga. Natanko tako, kot to želijo in zahtevajo njihove stranke. Naročila in relacije se redno spreminjajo, zato podjetje vedno išče nove ponudnike prevozniških storitev, to iskanje pa zahteva ogromno časa. »Ocenjujemo, da je bilo od 2.000 elektronskih sporočil, ki smo jih poslali med iskanjem prevozov, dejansko prebranih le kakšnih 10 do 20 odstotkov. Pri prevažanju svežega blaga se spopadamo z nenehnim časovnim pritiskom ter visokimi tehničnimi zahtevami za ohlajene prevoze«, razlaga Natalia Echeverry, disponentka pri Germans Barri.

Izziv št. 2: Posebno blago terja posebne vrste prevozov

Medtem ko je pri prevozu sadja potrebna izjemna prilagodljivost, pa je pri podjetju MC-Bauchemie situacija povsem obratna. To nemško podjetje je strokovnjak na področju razvoja, proizvodnje in dobave betonskih aditivov in sistemov za obnovo. »Organiziramo in načrtujemo tako delne kot tudi polne naklade za projekte in gradbišča ali kadar moramo zapolniti svoje skladišče«, pove vodja logistike Lars Laskowski. »Skupno gre za kakšnih 500 do 600 ton dnevno oziroma kar 120.000 ton letno.« Podjetje pretežno sodeluje s stalnimi partnerji, ki zanje s posebnimi prevozi prevažajo tekoč tovor in tovor v prahu. Pri MC-Bauchemie se poslužujejo ponudnikov prevozniških storitev na spot trgu le pri naročilih, ki jih ni mogoče obdelati v toku standardnega dnevnega ritma.

Rešitev, ki disponentom (vsak dan) poenostavlja življenje

S sistemom pametne logistike TIMOCOM si lahko pri podjetju Germans Barri zagotovijo večjo gotovost pri načrtovanju. Ta nastane zaradi obsežne pokritosti ter številčnosti in hitre odzivnosti ostalih uporabnikov sistema TIMOCOM: Pogosto odgovor primernega ponudnika prevoza sledi že v 10 minutah. »Možno je celo sočasno iskanje za več prevozov hkrati. Preprosto iskanje ponudnikov storitev mi prav vsak dan izjemno olajša delo«, pripoveduje Natalia Echeverry, disponentka v podjetju Germans Barri. Dodatna prednost je zaupanje: »Če preko sistema TIMOCOM dodelimo prevoz določenemu prevozniku, se lahko zanesemo na to, da bo blago točno prispelo na cilj. S tem sistemom si lahko oblikujemo svojo mrežo zanesljivih partnerjev, s katerimi redno sodelujemo«, še doda.

Odličen primer s področja proizvodnje, ki prikazuje kako sistem pametne logistike ponuja fleksibilne rešitve, je nemško podjetje MC-Bauchemie. Ponujanje tovora in načrtovanje poti je odgovornost internega oddelka za načrtovanje in odpremo, ki za načrtovanje posebnih prevozov med drugim uporablja sistem TIMOCOM. Že od samega začetka so imeli z njim odlične izkušnje in so posledično veliko prihranili: »30 sekund po tem, ko smo vnesli tovor, je telefon začel neprestano zvoniti,« nam pove Laskowski.

Ker so prevozi s sistemom pametne logistike preprostejši, hitrejši in varnejši, se lahko pri podjetjih Germans Barri in MC-Bauchemie toliko bolj osredotočajo na druge naloge in na tak način privarčujejo dragoceni čas in denar. Z vključitvijo različnih aplikacij v en sam sistem ponuja TIMOCOM popolno rešitev za opisane zahteve na področju prevozov. Tako se lahko podjetja fleksibilno odzivajo tako na novih kot tudi na uveljavljenih trgih ter na zahteve strank, brez da bi morala korenito spreminjati svoje ustaljene procese.