Author: | Category: Prevozništvo |

TIMOCOMov transportni barometer kaže zelo spremenljivo podobo, ali kot sami pravijo:  Spremenljivo, nestabilno in za ta letni čas preveč hladno – kar se sliši kot vsakodnevna napoved vremena, takšen je bil v tem četrtletju tudi TIMOCOMov prevozniški barometer.

V drugem četrtletju leta TIMOCOMov prevozniški barometer preseneča na vseh področjih

V drugem četrtletju leta TIMOCOMov prevozniški barometer preseneča na vseh področjih

Kot je razvidno iz grafike, razmerje med tovorom in tovornimi vozili niha iz meseca v mesec in je deloma pod primerjalno vrednostjo iz prejšnjih let. Toda kolikor je delež tovora padel, se je ob koncu četrtletja ponovno povečal.

Na začetku četrtletja je prevozniški trg nadaljeval z zagonom iz meseca februarja in marca. Delež tovora se je v tem obdobju povečal za skoraj 25 odstotnih točk iz razmerja med tovorom in tovornimi vozili 30:70 (februar) na 54:46 (april). Toda ravno v mesecu maju je veličastnost minila. Delež tovora na TIMOCOMovem prevozniškem barometru je padel na 48 % in je bil za več kot deset odstotnih točk nižji od vrednosti iz meseca maja leta 2013.

Glavni predstavnik podjetja TIMOCOM, Marcel Firngs pravi: »Računali smo na to, da bo prišlo do občutnega presežka tovora, toda namesto tega se je delež tovora na evropskem prevozniškem trgu zmanjšal za šest odstotnih točk.«

Kaj so bili razlogi? TIMOCOM predvideva: poplave in prazniki

Ravno v mesecu maju je bilo v Evropi največ državnih praznikov – vsega skupaj kar 24 dela prostih dni. Poleg tega pa so na rezultat vplivale tudi katastrofalne poplave na Hrvaškem, v Srbiji in Bosni in Hercegovini.  A tudi junij je bil drugačen od pričakovanj: v preteklih štirih letih je delež tovora na prevozniškem barometru med majem in junijem poznal le eno smer: navzdol. A letos je ponovno naraščal. V zadnjem mesecu četrtletja je razmerje med tovorom in tovornimi vozili na evropskem trgu cestnega tovornega prometa znašalo 54:46. Ponudb tovora je bilo torej več kot praznih vozil!

Kaj še pravijo pri TIMOCOMu: »Trenutno izhajamo iz tega, da bo na koncu prihajajočega četrtletja ponovno prišlo do presežka tovornih vozil. Poletni meseci in čas počitnic v tretjem četrtletju že skorajda tradicionalno poskrbijo za zastoj na prevozniškem trgu. Septembra se bo posel s tovorom ponovno povečal.«

Bomo videli!

Več informacij o TIMOCOMu in transportnem barometru: na www.timocom.si.