Author: | Category: Logistika |

500.000 pločevink piva je samovozeč tovornjak zagonskega podjetja Otto (ki pripada razvpitemu Uberju) dostavil na svoji prvi avtonomni vožnji.

V tovornjaku sta nameščeni programska in strojna oprema v vrednosti 30.000 $ podjetja Otto.

Tovornjak je 20. oktobra ob 12:30 uri zapustil pivovarno v Fort Collinsu, nakar je voznik, potem ko je tovornjak zapeljal na avtocesto Interstate 25, zapustil sedež voznika in tovornjak je avtonomno peljal naslednjih 120 milj do kraja Colorado Springs.

Vir: Otto (https://ot.to/)

Vir: Otto (https://ot.to/)

Pri Ottu trdijo, da nijhov cilj zagotovo ni, da bi voznikom tovornjakov vzeli njihov posel. Tehnologija (zaenkrat) namreč deluje le na avtocestah, kjer lahko tovornjak avtonomno vozi z enakomerno hitrostjo, pri tem ohranja varnostno razdaljo in menja pas le v nujnih primerih.

Soustanovitelji vidijo prihodnost transporta tako, da bi tovornjaki avtonomno vozili po avtocestah do določenih depojev, kjer bi kontrolo potem spet prevzeli vozniki tovornjakov, ki bi opravljali vlogo neke vrste “pristaniščnih pilotov,” ki tovorna vozila nadzorovano spravijo do svojega dejanskega cilja.

Pri Ottu želijo v naslendjih nekaj letih razvijati tehnologijo dalje, da bi le-ta bila zmožna obvladati vsakršno situacijo na cestah (pešce, kolesarje, znake, ipd.).

Strojna oprema podjetja Otto naj bi delovala na vsakem tovornjaku z avtomatskim menjalnikom.

Več informacij je na voljo v videoposnetku in na spletni strani podjetja Otto:

Kaj menite vi?