Author: | Category: Tehnologije |

Vsak, ki se vsaj malo spozna na moderno tehnologijo in vse, kar pride zraven, je zagotovo že slišal za kriptovaluto, ki se imenuje Bitcoin. Gre za namišljeno valuto, ki lahko prosto potuje od lastnika do lastnika, brez kakršnekoli možnosti, da poljuben Bitcoin kadarkoli kdorkoli ponaredi. Kriptovalute so posledično bolj varne in transparentne, njihova uporaba pa je veliko bolj pregledna in kar je najbolj pomembno – so ogledalo prihodnosti.

 

Če ste morda med tistimi, ki jim kriptosvet ni preveč znan, vas naj potolažimo, niste edini. Pa vendar je v zadnjih letih, predvsem na račun že prej omenjenega bitcoina, zavedanje o kriptovalutah precej zamajalo dele sicer bolj konzervativnega, mehanskega sveta. Da bi to razložili kar se da laično, brez da bi uporabili množico iz angleščine prevzetih besed, bomo šli lepo po vrsti.

 

Brez blockchaina ne gre

 

Kriptovalute, oziroma bolje rečeno njihovo vrednost in pomen, bi si težko predstavljali brez blockchaina. Blockchain je nekakšna javna knjiga, zbirka finančnih računov, popolnoma neodvisna od vseh bank in institucij ter bolj kot ne najvarnejša kartoteka vseh kriptotransakcij, ki so bile kadarkoli izpeljane. In prav to je ena izmed prednosti poslovanja s kriptovalutami, ki grozeče kaže zobe vsemogočnim bankam in njihovim provizijam ob najmanjši transakciji, ki jih v kriptosvetu ne poznajo. Blockchain deležniki so v omrežju popolnoma enakovredni in prav to dela takšno poslovanje praktično nedotakljivo. Njegova transparentnost je izjemna, sledljivost računov in transakcij pa sega vse tja do vaše prve.

 

Če ste včasih mislili, da je količina podatkov, shranjenih na vaš računalnik zares ogromna, si velikosti in razmreženosti blockchaina sploh ne morete predstavljati. Pa vendar je blockchain posledica, ki jo je bilo moč pričakovati. Bančne transakcije so se skoraj v celoti premaknile na medmrežje, denarja, ki je v naših pametnih napravah zapisan s številkami pa skoraj nikoli fizično ne otipamo.

 

Blockchain in logistika z roko v roki

 

Logistična dejavnost je bila v svojih začetkih zelo zamudna ter precej draga, tako za koristnike kot tudi ponudnike. Preden se je fizična pot sploh začela, je moralo steči nemalo administrativnih postopkov, ki so nehote (ali hote, kakor želite) že pošteno zagrizli v denarnice avtoprevoznikov. Stroški papirnatih administrativnih postopkov so v primerjavi s poslovanjem v kriptosvetu za kar 20 % dražji, kar 8,5 % vseh farmacevtskih izdelkov pa recimo sploh ne spustijo čez carine, ker zaradi dolgotrajnih postopkov, ko je treba podpisano fakturo odnesti nadstropje nižje, ne ustrezajo več minimalnim zdravstvenim standardom. Če želite še kakšen presunljiv podatek, naj vam samo omenimo, da je vsak dan v zamujenih bančnih transakcijah vezanih skoraj 120 milijard evrov, logistično podjetje pa mora v povprečju čakati kar 42 dni, da prejme že zasluženo plačilo.

 

In potem se je pojavil blockchain, ki je vsemu temu naredil konec. Seveda le tistim, ki so se poslužili poslovanja v kriptosvetu in se tako pridružili megalomanskim konglomeratom, ki so si prvi upali iti v neznano. Logistika je industrija, za katero je jasno, da nikoli ne spi. S svojimi prodornimi načini proizvodnje in upravljanja z zalogami (sistem Just in Time) mora slediti najnovejšim trendom in kontinuirano optimizirati svoje delovanje. Nič čudnega, da se s tehnologijo spogledujejo največji.

 

Predsednik uprave enega največjih logistov na svetu FedEx je na konferenci Consensus 2018 v New Yorku poudaril, da vidi blockchain tehnologijo kot naslednjega poganjalca velikih sprememb v svetovnih oskrbnih in dobavnih verigah, logistiki in transportu. S tem namenom so se pridružili tudi Združenju blockchain in transporta, ki uvaja blockchain standarde za potrebe industrije transporta. In nikakor niso edini. Do danes so se omenjeni tehnologiji pridružila praktično vsa največja logistična podjetja, ki so prepričana, da lahko blockchain pripomore k bolj vitkim, avtomatiziranim procesom brez napak in boljši preglednosti.

 

Verjetno nam ni potrebno omeniti, da logistika ni edina gospodarska veja, ki se sredi leta 2019 oklepa poslovanja s pomočjo kriptovalut in blockchaina. Ker takšno poslovanje praktično ne pozna nezadovoljnih uporabnikov, lahko pričakujemo, da bo kmalu tudi del našega vsakdana.

 

Kakšne so prednosti?

 

Prednosti ni malo, sploh z ozirom na to, da živimo v hitro razvijajočem se svetu, ki se globalno širi in raste. Z logističnega gledišča se je potrebno zavedati, da je čas denar. Mirujoč tovor ni racionalen in tega se zavedajo vsi. Z uporabo blockchaina, ta digitalno zapiše vsako transakcijo, da tako postane praktično neizbrisljiva, se je v zadnjih letih dvignila kvaliteta poslovanja logističnih podjetjih, ki tako poslujejo. Izdelki z rokom trajanja zaradi občutno krajših postopkov pridejo na cilj pravočasno, brez nepričakovanih in neželenih zamud ali celo poškodb.

 

Eden izmed pomembnejših dejavnikov, na katere je vplivala blockchain tehnologija, je prav gotovo zaupanje. Ker je poslovanje popolnoma sledljivo, tehnologija pa omogoča medsebojno zaupanje, je tudi poslovanje med konkurenčnimi podjetji veliko lažje in pregledneje. Z odpravo vmesnih členov, poslovanje z blockchain tehnologijo jih namreč ne potrebuje, se znova vzpostavlja zaupanje, ki je krasilo poslovanje na svojem začetku. Le-to je v stoletjih napetega ekonomskega boja izginilo, a ob pravem zunanjem dejavniku je danes znova prisotno – tudi v logistiki.

 

Ob tem velja znova poudariti glavne prednosti:

  • Popolna transparentnost podatkov (vse je sledljivo in trajno zapisano)
  • Varnost (ničesar ni mogoče ponarediti ali izbrisati)
  • Upravljanje s premoženjem (transparentnost omogoča uvid v premoženje vseh deležnikov)
  • Pametne pogodbe (sklepanje pogodb brez pomoči pravnikov)

 

Potrebnih je še nekaj popravkov/dodatkov …

 

Z vsako novo tehnologijo pa pride tudi nekaj izzivov, ki jih je težje preskočiti in obiti. Nič drugače ni s tehnologijo blockchain, ki bo morala v naslednjih mesecih ali letih posodobiti kak odstotek.

 

  • Ob hitro naraščajočem številu uporabnikov bo večje tudi število obdelanih podatkov, potrebna pa bo tudi večja pozornost omenjeni tehnologiji, ki danes še živi v senci staromodnega poslovanja.
  • Pričakovati je, da bodo blockchain tehnologijo pričeli uporabljati v vseh sferah gospodarstva, kar bo prineslo omejitve, na katere morajo biti pripravljeni vsi uporabniki.
  • Tehnologiji nenehno posodabljanje ne uide. Ob porastu zanimanja se bo povečalo tudi število morebitnih groženj.
  • Velik dejavnik tehnologije je tudi interna organizacija, ki se bo v prihodnosti zagotovo še dodobra prevetrila in spremenila. Nujno je, da jo ustvarja trdna in čvrsta struktura.