Author: | Category: Tehnologije |

Volvo predstavlja novo konceptno tovorno vozilo

Volvo je predstavil vozilo, ki pri prevozih na velike razdalje poveča produktivnost s tem, da prihrani do skoraj eno tretjino goriva. Dva od razlogov za to sta aerodinamična zasnova in manjša teža praznega vozila.

Pri razvoju “Volvo Concept Truck” je v petletnem raziskovalnem projektu podjetje podpirala švedska agencija za energijo. Novo vozilo ima za več kot 30 % manjšo porabo goriva.

Volvovo novo konceptno tovorno vozilo ima za več kot 30 % manjšo porabo goriva

 

Aerodinamiko so uspeli izboljšati za kar 40 % tako pri vlačilcu kot tudi pri priklopniku. Namesto vzvratnih ogledal, na primer, uporabljajo kamere, kar zmanjšuje zračni upor in potemtakem uporabi manj energije. Tudi pnevmatike so optimizirali na ta način, da imajo manjši kotalni upor. Težo priklopnika so uspeli zmanjšati za kar dve toni.

Claes Nilsson, predsednik in glavni direktor podjetja Volvo Trucks: “Ves čas se ukvarjamo z razvojem energetsko učinkovitejših vozil. To je naše prednostno področje, kar odraža tako našo skrb za okolje kot tudi naše prizadevanje, da bi kupcem karseda zmanjšali stroške. Ponosni smo, da imamo na tem področju vodilno vlogo. Naše konceptno tovorno vozilo kaže izredno živahnost stalnega tehničnega napredka.”

Vozilo v tej obliki ne bo na voljo na trgu. Nekatere od izboljšav pa bodo oz. so tudi že vgrajene v serijska vozila Volvo Trucks.

Tehnični podatki in ostale informacije lahko najdete na spletni strani Volvo Trucks.